lesene postrežne deske

Unikatne in masivne lesene deske –pladnji za živila…

 

Uživam v obdelovanju lesa, njegovem vonju in otipu… zapeljuje moja čutila…

Sploh, če je to naš, slovenski oreh, s katerim najraje delam… ko z žago izrezujem in oblikujem iz kosa lesa grobo obliko, nato pa ga fino obdelujem, brusim, ničkolikokrat prestavim iz ene roke v drugo, ga občudujem.. ko nastane izdelek….pladenj ali postrežna deska…vsaka deska je unikatni izdelek, neponovljiv…     

Spletna trgovina, lesene postrežne deske, klikni DESKE                                   

les je lep

 

 

                                                  

Les ročno obdelujem.  Končni izdelek premažem z oljem, čebeljim voskom ali premazom na vodni osnovi… vsi premazi so primerni za stik z živili in niso strupeni.

Les osebno kupujem pri naših slovenskih lesarjih oziroma kmetijah, ki omogočajo odkup. Pred nakupom les vsaj nekajkrat pogledam in če mi je še vedno všeč, ga kupim…nikoli ne kupujem na prvi pogled…

Oreh je plemeniti les z različnimi rjavimi odtenki in rastri. Občasno se pojavi kakšen kos lesa, ki ima v sebi združeno svetlo in temno barvo – daje zelo atraktiven izgled. Les je naraven material s svojimi določenimi značilnostmi. Slovenski oreh je mogočno drevo, simbolizira trdnost… včasih je rastel skoraj na vsakem kmečkem dvorišču, dandanes pa so že redki.
Skozi stoletja daje senco, toploto, užitne plodove, pa tudi zavetišče za razne živali…na koncu življenjskega ciklusa  pa je izdelek iz njegovega lesa nekaj najlepšega, kar lahko uporabimo kot okras v kuhinji, kot uporabni  element, kot darilo ali pa kar tako….

                     

Le tisti, ki ima rad les in izdelke iz njega, ga tudi z srcem podari naprej…