vzdrževanje lesenih desk

“Ogenj, ki živi v lesu, se ne vidi, dokler se ne razgori.”   (Indijski pregovor)

Lesena deska mora imeti redno vzdrževanje, ki zajema nežno umivanju z toplo vodo in detergentom, desko pa takoj obrišemo s suho krpo. Če boste pravilno skrbeli za lesene izdelke, bodo trajali mnogo let. Deska ni le okras v kuhinji, ampak je tudi funkcionalna, nadvse uporabni izdelek.
Les je živ material in diha. Če ga pustimo v vlažnem okolju, bo nase prevzel vlago in ga lahko zvije.

                                                                    

Poleg rednega vzdrževanja je po daljši uporabi deska potrebna temeljitega čiščenja in obnove. Sčasoma izgine sijaj oz. premaz (pri stalni uporabi površina deske oslabi lesena vlakna), zato jo je potrebno očistiti z vlažno krpo, namočeno v kis (razkužimo) in ponovno premažemo s premazom (olje ali vosek, primerno za živila).

Premaz se v nekaj urah posuši. S čisto krpo odstranite morebitne ostanke premaza in spolirajte.

                                         

Tudi razni madeži se odstranijo na preprost način: z malce grobim brusnim papirjem se deska prebrusi, nato jo obdelamo še s finim brusnim papirjem. Brusimo tako dolgo, da se madež popolnoma odstrani in je površina deske ponovno gladka. Nato jo premažemo s premazom.

Če ima lesena deska po daljši uporabi neprijeten vonj, jo lahko očistimo z mešanico sode bikarbone in malo vode. Da bo dišala, dodamo še par kapljic limone. To nastalo zmes z gobico vtremo v desko, nato očistimo z vodo in posušimo.

Čeprav je deska pri izdelavi že naravno sušena, pa je delovanje masivnega lesa še vedno naravni pojav (krčenje, raztezanje – s tem pa tudi možnost majhnih razpok).

Na lesene deske ne polagamo vročih posod, ne puščamo  oziroma  ne namakamo jih v vodi ali pomivalnem stroju…  postrežne deske so bolj namenjene postrežbi raznih živil, ne pa toliko rezanju ali tolčenju po njih. Za rezanje so bolj primerne rezalne deske, ki pa so tudi iz drugega materiala, največ se uporablja hrast.

Deske hranimo v zaprtih, temnih prostorih, daleč proč od toplotnega izvora.

Lesene deske, ki so v spletni trgovini, pa si lahko ogledate tukaj

Les je lep … spoštujmo ga …