kako vzdrževati leseno desko

Vzdrževanje lesene postrežne deske

Lesena deska za rezanje ali serviranje mora imeti redno vzdrževanje,  ki zajema nežno umivanju z toplo vodo in detergentom, desko pa takoj obrišemo s suho krpo. Če boste pravilno skrbeli za lesene izdelke, bodo trajali mnogo let. Deska ni le dekorativni leseni okras v kuhinji, ampak je tudi funkcionalen, nadvse uporaben leseni izdelek za dom.
Les je živ material, naravni in diha. Če ga pustimo v vlažnem okolju, bo nase prevzel vlago in ga lahko zvije.

“Ogenj, ki živi v lesu, se ne vidi, dokler se ne razgori.”   (Indijski pregovor)

                                                                    

Poleg rednega vzdrževanja je po daljši uporabi lesena postrežna deska potrebna temeljitega čiščenja in obnove. Sčasoma izgine sijaj oz. premaz (pri stalni uporabi površina deske oslabi lesena vlakna), zato jo je potrebno očistiti z vlažno krpo, namočeno v kis (razkužimo) in ponovno premažemo s premazom (olje ali vosek, primerno za živila). Več o čiščenju lesene postrežne deske si preberite TUKAJ

Premaz se v nekaj urah posuši. S čisto krpo odstranite morebitne ostanke premaza in spolirajte.

                                         

Tudi razni madeži se odstranijo na preprost način: z malce grobim brusnim papirjem se lesena deska prebrusi, nato jo obdelamo še s finim brusnim papirjem. Brusimo tako dolgo, da se madež popolnoma odstrani in je površina deske ponovno gladka. Nato jo premažemo s premazom, balzamom ali oljem.

Če ima lesena postrežna deska po daljši uporabi neprijeten vonj, jo lahko očistimo z mešanico sode bikarbone in malo vode. Da bo dišala, dodamo še par kapljic limone. To nastalo zmes z gobico vtremo v desko, nato očistimo z vodo in posušimo.

Čeprav je deska pri izdelavi že naravno sušena, pa je delovanje masivnega lesa še vedno naravni pojav (krčenje, raztezanje – s tem pa tudi možnost majhnih razpok).

Na lesene deske ne polagamo vročih posod, ne puščamo oziroma ne namakamo jih v vodi ali pomivalnem stroju…  postrežne deske so bolj namenjene postrežbi raznih živil, ne pa toliko rezanju ali tolčenju po njih. Za rezanje so bolj primerne rezalne deske, ki pa so tudi iz drugega lesa, največ se uporablja hrast.

Deske hranimo v zaprtih, temnih prostorih, daleč proč od toplotnega izvora.

Lesene postrežne deske, ki so v spletni trgovini NN natura, pa si lahko ogledate tukaj

Les je lep … spoštujmo ga …